tisdag 25 augusti 2020

det stora (gr)äventyret - del 2

förra gången grabbarna från brunns & energiborrning var här och grävde för växthus och trädgårdsland, hann dom inte riktigt med allt vi önskade ha gjort (listan växte ohejdat allt eftersom vi kom på nya grejer hela tiden). så vi bjöd hit dom på ytterligare lite grävjobb.


före: till en början ville vi ha hjälp borta vid den övervuxna trappan där nyponsnår och klättervildvin ohejdat fått hålla till och helt begravt både trappa och gamla trötta schersmin- och perukbuskar. en självplanterad benved och en tysklönn dolde sig också där inne i snåren.


för att över huvud taget komma fram med grävaren och se vad man gjorde ägnade husse och matte först många mödosamma och svettiga semestertimmar med att brottas med taggiga grenar och rankorna från det fullkomligt invasiva klättervildvinet. det blev ett par jobbiga turer till tippen också.


efter: stubbar och sten nu bortgrävda. på var sida om trappan skall det planteras ett judasträd (hoppas platsen skall vara tillräckligt varm och skyddad). tyvärr måste jag dock vänta till våren med att få tag på ytterligare ett träd (plantskolan hade bara ett enda). undertill blir det en förhoppningsvis mer lättskött gräsmatta.


före: klättervildvinet hade börjat inkräkta rätt kraftigt på våra parkeringsplatser också. den växte upp till två meter per år!


hela väggarna på murhörnet har tidigare varit fullständigt inklädda i klättervildvin, därav det skabbiga utseendet. här behöver målas om!


efter: rent och snyggt! och den befintliga lilla kantmuren grävde killarna fram så fint och försiktigt mitt i allt elände.


före: längs med muren var det heller inte mycket kvar av tidigare anlagda rabatter. tistlar, brännässlor och den eländiga lagerhäggen hade helt kört över dom ursprungliga rosenplanteringarna. rosorna gick tyvärr inte att rädda då dom var alltför intrasslade i lagerhägg och kirskål.


efter: tills vidare blir det gräsmatta även här. men i framtiden blir det förmodligen nya rosor, alternativt blåregn istället. igelkotten var på inspekteionsrunda härom kvällen. han var föga imponerad och undrade var vi hade gjort av hans buskar. har jättedåligt samvete för detta (vill ju inte att han flyttar!) och jag ska se till att återplantera något mysigt åt honom, men vi måste bara få passa på att måla om först...


före: nere i västra hörnet av muren såg det inte mycket bättre ut. därtill en oinbjuden benved(?) som helt höll på att ta över hörnet och hade kilat in sina stadiga rötter under muren. :(


efter: men efter lite grävande såg det genast mycket bättre ut och en fin gammal stenläggning hittades under allt (o)gräs.


efter lite högtryckstvätt och nya fogar är det här en perfekt plats för en liten solig frukosthörna!


före: området mellan ytterdörrarna har varit en ständig källa till skam och svidande smalben av alla brännässlor och tistlar. trädgårdslangen växte också gärna fast efter bara några dagar (vi har vattenutkastet nere i källarfönstret).


efter: ogräset borta och nytt grus utlagt. betongplint nergrävd för kommande trästolpe med en mer lättåtkomlig vattenkran och förhoppningsvis även en slanghållare på. här finns nu också plats för snygga krukplanteringar i framtiden om man så vill.


före: utanför källardörren var det precis lika illa om inte värre. väggen (och källaren!) tidigare invaderad av numera nedriven murgröna. därtill evinnerliga tysklönnar och en brokig benved från förr.


efter: feta murgrönerötter, tysklönn och benved borta, tillsammans med några gamla stenkanter och en hel uppsjö ogräs. kanske vill man ställa en liten trädgårdsbänk här istället, i skuggan av den stora hängboken?


före: väggen på garagelängan var ännu ett område där murgrönan fullkomligt infesterat och tagit över (här är den dock kraftigt nerklippt då den växte genom taket och höll på att förstöra allt). hur vacker den än var, och hur mycket fåglarna än tyckte om att gömma sig i den, var den tvungen att stryka på foten.


efter: det mesta av dom armstjocka(!) rötterna gick att få bort med grävaren. resten gick rakt in under husgrunden, men jag hoppas dom har för lite livskraft kvar för att utgöra ett problem. :/


före: ja det är knappast nödvändigt att säga att vår buxbomsrondell behövde sig en översyn den med. liksom resten av trädgården har den varit bortglömd och oälskad under en längre tid (inte bara under våra två år). 


en eländig liten damm av betong i ena änden var ett ständigt irritationsmoment, alltid full med grönt och giftigt algvatten som vi måste hindra hundarna från att komma åt med hjälp av fula kompostgaller.


men den gediget armerade betongdammen var inga problem för killarna. lätt som en plätt var den borta i ett enda lyft. vilken lättnad!


sen grävdes det ner en elkabel också för vårt kommande hemliga projekt.


efter: ja här är det som sagt inte riktigt färdigt än. spännande fortsättning följer!


andra saker killarna passade på att hjälpa oss med var att flytta den stora paradisbusken. från att ha stått vid muren vid trappan, där judasträdet skall bo, skall den nu husera på en solig plätt ute i parken istället.  platsen vi valt ut visade sig vara helt omöjlig att gräva på, då det var fullt med stora stenar var man än satte spaden, så vi bad killarna om hjälp när vi ändå hade grävskopan på plats. "gräv en ordentlig grop så rötterna få plats att växa," sa jag. det gjorde dom. det krävdes hela 22 säckar med jord för att fylla upp runt om efteråt. så trångbodd lär busken inte bli i brådrasket! :D


området längs med stenmuren som vetter åt grannen har vi haft övertäckt med presenningar under två års tid. där växte tidigare midjehöga brännässlor i mängd, endast uppblandat av större kolonier med snårvinda. när det mesta av växtligheten nu gett upp, avslöjades stubbar och en hel del stora stenar som rasat ner från muren. nu är toppstenarna snyggt staplade mot kanten...


...och dom stora stenbumlingarna är samlade i en hög. i framtiden hoppas vi ha råd att återuppbygga muren till sin forna glans igen, men det är både tidskrävande och kostsamt. särskilt som en del av muren (till höger om det raserade och några meter bort) är allt annat än professionellt lagad och behöver tas ner och göras om från grunden då den är instabil i dagsläget.


som ni ser är det ett rätt stort område vi nu återtagit. här skall det sås gräs och kanske blir det en mysig sittplats framför klätterväxterna (som jag tror är någon sorts klematis?). vi ska också ordna en efterlängtad djurkyrkogård så vår sparvpapegoja zima äntligen kan få slippa ligga nere i källarfrysen.


fler önskningar uppfyllda! ytterligare ett lass med jord på plats i trädgårdslandet. äntligen kan vi inleda steg två - fram med måttband,snöre och pinnar för att måtta ut parterrerna! sen skall det sågas brädor och impregneras med tjära. hinner jag verkligen det innan vintern är här? vore så kul att få börja vårsäsongen med allt på plats, redo för odling.


som en extra bonus är stubben vid stallet också borta! med centimeterprecision lyckades killarna manövrera grävskopan utan att skada vare sig stolpar eller staket. det var inte mer än ett frimärkes marginal emellan. bravo!


och som avslutning har vi också fått utgrävt och nygrusat nere vid grinden. nästa regnoväder avslöjar om vi slipper vada genom den stora vattenpölen hela vintern... *pust* det var mycket grabbarna hann med på två och en kvarts dag! nu gäller det bara att hundarna inte har grävfest och lekland i all den nyutlagda jorden innan gräsmattan hunnit komma upp.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...