tisdag 18 februari 2020

drömmen om små gullefjun

det gäller att ha långsiktiga planer. i år är det ju växthus och köksträdgård som gäller (och kanske nytt badrum). har ju länge varit sugen på ett par dvärgsilkeshöns samt några paduan, så nästa år eller så vore det roligt att försöka bygga om den sista hästboxen till ett hönshus istället. lite enklare än att bygga ett helt nytt då både tak, väggar och el finns på plats redan.


då hästboxen är ganska mycket stor för mitt blyga antal hönor, kan man dela av ytan med en nätvägg och få en smidig förrådsdel precis i anslutning till hönsens boyta, där man kan förvara mat, sågspån, halm och annat praktiskt som äggkorgar och bajsskyffel.


förrådshalvan - här finns redan indraget el med en lampa, som visserligen behöver lite översyn då den inte funkar i dagsläget. sen behövs det gjutas ett betonggolv samt sättas upp innerväggar av spånskivor eller liknande (och kanske isoleras lite på samma gång) så det blir lättare att hålla rent från kvalster etc.


hönsens avdelning - mat och vatten vid ena väggen och reden och sittpinnar på motsatta. på boxens kortsida blir det en utgång till hönsgården på andra sidan staketet där hundarna inte håller hus.


ytan där förra ägarna lämnat kvar allt sitt byggskräp skulle kunna bli en perfekt hönsgård med lite mindre träd och den stora stenmuren som skydd. behövs bara röjas lite först. men snart har vi ju åtminstone en släpvagn vi kan frakta bort allt med.


och vill man låta hönsen springa helt fritt på sommaren finns det gott om grönytor och stora träd precis i anslutning till hönsgården. lite längre bort skall jag ha min köksträdgård, men den skall dock kantas av ett kastanjestaket för att undvika både nyfikna höns, hundar och grannens katt från att sprätta och gräva runt bland nysådda grönsaker. tror det skulle kunna bli jättebra det här faktiskt, vad säger ni?

1 kommentar:

Ankie sa...

Underbart att du planerar höns, vilken härlig ide.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...