tisdag 26 november 2024

odlingsåret 2024

dags att (något försenat) summera årets odlingssäsong. tyvärr var jag dålig med kameran i år så det är lite klent med bildmaterialet. i växthusen hade jag planterat:

* tomater – lite dåligt år med blygsam skörd jämfört med tidigare.

* physalis (kapkrusbär) – trots stora hinkar blev det få bär och klen tillväxt (ja jag vet att man måste gödsla också, men det orkar man ju inte). ska satsa mer på gyllenbär istället som tidigare år gav ett stort antal bär trots relativt små plantor i små krukor.

* aubergine – efter att ha fått massor med söta små miniauberginer på alla plantorna, fick dom även massor med spinn. så där rök den kommande skörden. 

* persika 'ice' - apropå spinn så återhämtade sig aldrig min stora fina buske efter förra årets hårda angrepp, så den fick flytta vidare till en granne istället. inte värt utrymmet och besväret kände jag.

* hjälmböna – i år fick jag en enda blomma på  alla mina åtta plantor. visserligen en klar förbättring jämfört med förra årets nolla, men uppenbarligen gör jag något fel så nu ger jag upp.

* lila klockranka - hade plantor i överflöd som jag gav bort och sålde på marketplace. jag fick inte en enda blomma på mina, men vid grannens södervägg gick det lite bättre. blommade dock väldigt sent och mest uppe vid taknocken där man inte såg.

* gurka 'max' – äntligen en gurksort jag är nöjd med så den blir det en repris av nästa år!

i trädgårdslandet, där jag hade årets mesta fokus, gick det betydligt bättre! nykomlingarna i trädgårdslandet i år; majs, aster, rosenskära, zinnia, squash och butternutpumpa skötte sig exemplariskt. liksom dahliorna som när odlingssäsongen började var uppe i 108 st! potatis och lök är hederliga, säkra kort som alltid levererar trots liten insats från min sida. även pelaräpplena gav rikligt med frukt i år, så nu är hela frysen proppfull med blivande äppelpajer.

blåregnen som nu är inne på sitt tredje år, har vuxit till sig rejält och har fem cm tjocka stammar (förutom tre plantor som frös sönder i vintras som fick ersättas med nya). bladverket har blivit så kraftigt att jag undrar om det var en dålig idé att låta dom klättra på rosenbågar. kanske måste jag snart införskaffa fler bågar och bygga ihop dom till tunnlar, så blåregnet kan få breda ut sig ordentligt? kanske vågar man hoppas på en första blomning nästa år? håller tummarna.


rosenskära - en odlingsvärd liten skönhet, som vid första anblicken verkade alldeles för ranglig och klen för att kunna klara ens ett stilla sommarregn utan att stryka med, men som växte till sig och blev en hel djungel innan sommaren var förbi.

zucchini - jag planterade intet ont anande alla åtta frön i påsen och  hoppades på ett få något ätbart i slutänden. maken till lättodlad grönsak är nog svårt att hitta. plantorna växte så det knakade och spottade ur sig zucchinis på löpande band i en fart som var omöjlig att upprätthålla. trots att jag gav bort till alla som ville och inte ville ha) hann många bli förvedade och hamnade på komposten istället.



sockermajs var ännu en nykomling i trädgårdslandet. jätteroligt att kunna gå ut och skörda egen majs. men det tyckte visst fåglarna också. så bra att odla lite extra.


butternutpumpa - efter en närmast stillastående start efter direktsådd i maj (då jag i stort sett gett upp), tvärvände den plötsligt och  blev istället närmast invasiv och tog över hela södra delen av trädgårdslandet, vällde över grusgångar och trängde sig burdust in hos sina växtgrannar utan att be om lov. mängder med pumpor blev det också. dock hann flertalet inte riktigt mogna i tid för skörd så förodling hade nog varit att föredra trots allt. dock bra hållbarhet inne efter skörd så lätt och odlingsvärd, om du bara kan komma på vad du ska göra med alla dessa pumpor du skördar! 


några nya rosenbuskar till rosariet kom också på plats i år. dock vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till med mina 'koko locko'. dom hade genomgående svartfläckssjuka hela säsongen och jag vågade inte plantera ner dom bredvid mina friska rosor. därtill verkar dom vara mer klenväxta och mindre i storleken än vad som ofta anges på sortbeskrivningen (har sett alltifrån 50-70 cm, 90-100 cm och till och med 120 cm!). en tvär motsats till mina andra sorter, som istället överskrider uppskattad höjd med nästan en meter! således blir höjdskillnaden alldeles för stor, och dom måste hitta en annan plats att bo på...

årets lärdomar:

* 108 dahlior är för mycket. på tok för mycket. det är inte en dahliafarm du har. dags att börja sälja av!

* majs är roligt att odla! sätt fler plantor och sätt dom ännu lite tätare så slipper man pollinera. 

* zucchini - ingen har avsättning för femtio träiga zucchinis. sätt max två plantor nästa år!

* potatis - säkert kort som nog är omöjlig att misslyckas med. men se för sjuttsiken till att gräva upp potatisen innan första snön kommer! 

* även om beskrivningen för rosen du planterat hävdar att den ska bli ca 100-120 cm hög, finns det ingen garanti att den inte ränner iväg till två meter. 

* även om det är kallt och ogästvänligt ute i november, masa dig ut från stugvärmen och plantera vitlöken! du kommer att sakna den under följande år.

* gurka - 'max' är en snäll och förlåtande sort. inte lika god som ica-gurka, men den duger. köp några frön trots att dom är dyra.

* kör på gyllenbär istället för kapkrusbär!

* se till att vräka jordgubbarna från sin gamla växtplats innan dom tar nya tag i vår! det samma gäller även brännässlorna utanför staketet.

* se till att löpande binda upp blåregnet innan det ränner iväg och blir helt oregerligt! det är trots allt jobbigare att fastna i dom lömska lianerna varje gång du försöker navigera genom trädgårdslandet med tunga ogräshinkar i vardera handen.



Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...