tisdag 3 maj 2011

bygga pallkrage / odlingslåda

material per låda:
8 m obehandlad furu (145 x 22 mm)
1,2 m obehandlad träregel (45x45 mm)
32 st universalskruv (5/45 mm)
spackel (tex kemiskt trä)
grund/målarfärg

odlingslådorna nedan har måtten 120 x 80 cm, precis som vanliga pallkragar. men självklart kan man göra dom i vilken storlek man vill.

börja med att såga till virket. brädorna skall mäta 120 respektive 75,5 cm (dvs 80 cm minus dubbla planktjockleken) och reglarna skall vara 30 cm långa. det går åt 4 st av varje sort per låda.


bra saker att ha till hands när du sågar är, förutom en arbetsbänk, en sticksåg eller annan typ av elektrisk såg, ett par skyddsglasögon (ett måste om du har linser, det dammar väldigt mycket), hörselskydd, handskar samt tumstock, vinkelhake och penna.


börja med att förborra alla brädorna. vi använde 5/45 mm skruv så ett borrstift på ca 2,5-3 mm är lagom.


tänk på att borrhålen hamnar lite olika beroende på om det är en lång- eller kortsida!


byt till skruvdragarläge och börja med att montera dom båda kortsidorna.


vid nästa moment kan det vara bra med en extra hjälpande hand!


skruva sedan fast långsidorna på båda kanterna.


färdigmonterad och klar!


spackla igen skruvhålen med kemiskt trä (ett tvåkomponentsspackel för utomhusbruk). en tub med spackel räcker till ca 7 odlingslådor. men se till att spackla snabbt - det härdar på ca 5 minuter! så ett tips är att inte blanda till för mycket spackel åt gången.


slipa eventuellt lätt på spackelytorna och grundmåla sedan. 1 liter grundfärg räcker till ungefär 3 lådor. måla därefter två omgångar med en vattenbaserad målarfärg. 1 liter snickerifärg räcker till ca 2 lådor, dvs sammanlagt 4 strykningar.


placera ut dina odlingslådor där du vill ha dom. bottna med lite gamla tidningar för att stoppa ogräset och fyll sedan på med jord och lite gödsel.


direktså eller plantera dina redan förgrodda grönsaker. det kan vara praktiskt att märka ut vilka frön eller plantor du har planterat var. sen är det bara att sätta sig i solstolen och invänta skörden!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hihi, världens dyraste potatis?

voxgirl sa...

kostar det så smakar det eller hur det nu var! ;) och det är ju e-k-o-l-o-g-i-s-k-t!

Ida Johansson sa...

Hej!

Vi är tre studenter vid aktiveringspedagogutbildningen som just nu gör vårt projektarbete som består i att ta fram en pedagogisk handbok för hur odling kan startas upp och användas inom rehabilitering för personer med kognitiva funktionsnedsättning.

Jag letade runt på nätet efter en bra beskrivning på hur man bygger en odlingslåda då tiden för arbetet är knapp och vi inte hinner bygga en egen.

Din beskrivning var väldigt bra och du har väldigt bra bilder. Skulle det kunna finnas möjlighet att använda denna och att ditt namn då givetsvis finns med som källa i boken.

Du får gärna kontakta mig.

idalotta@gmail.com

mvh ida johansson

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...