2023 var nyckelpigornas år. det var också kålmaskarnas och spinnkvalstrens år. nyckelpigorna var precis över allt i stora drivor. det var spinnkvalstren också. åtminstone i stora växthuset. hela säsongen kämpade jag och mitt stackars persikoträd mot invasionen. det gick sådär. vi fick några enkla segrar i början, men sen grupperade dom tydligen om och allt eftersom sommaren fortled blev persikoträdet alltmer tunnbladigt och tappade i stort sett alla sina löv. jag gallrade persikokart för fulla muggar för att få den att orka överleva. till sist var det vara två persikor kvar, som inte riktigt orkade upp till vuxen storlek. inte var dom vita heller som förväntat, utan snarare gulröda. så troligtvis var det inte ens en "frost" jag fått med mig hem från plantskolan och vårdat så ömt utan något annat, obestämt. grrr.
nästa besvikelse var den röda valnöten, som när den skördades inte alls var röd. plantan inköpt från tyskland, ska man orka skriva och reklamera?
men istället gick det betydligt bättre ute i trädgårdslandet – potatisen, vallmon, salladen, löken och blommorna växte för fulla muggar. ogräset också för den delen.
till min glädje var det faktiskt också äpplenas, jordgubbarnas och dahliornas år! för trots att äppelträden bara var inne på sin andra säsong, gav dom rikligt med frukt trots sin ringa storlek!
jordgubbarna fortsatte sin invasion av trädgårdslandet. att jag ursprungligen planterat dom i prydliga rader med luft emellan syntes inte ett spår av.
hallonbuskarna jag planterade förra året växte utom kontroll. nu _måste_ jag bygga ihop några klätterstöd till nästa år. men dom röda sommarhallonen jag planterat smakade absolut ingenting så dom måste bort. dom orangea hösthallonen var lite roligare. dom lila glen coe väntar jag fortfarande på. busken växte enormt, men gav inga bär i år.
alla lökarna gav en riklig skörd och blev tillsynes först väldigt lyckade i år också - stora och rejäla och jättefina! tills man senare skar upp dom och upptäckte att många börjat ruttna inifrån, främst dom gula. men det var tydligen fler än jag som hade otur med löken just i år - även dom jag köpte på ica uppvisade samma symptom. än värre var det med purjolöken där i stort sett varenda en uppvisade stora bruna fläckar från lökflugor (?) när man skar.
physalisen bodde i hink i år istället för som tidigare i kruka. plantorna blev stora och fina men bären kom sent och hann inte mogna innan det var dags att stänga ner växthuset för säsongen. skördade alla bären och la i plastlådor i köket. där mognade faktiskt dom flesta med tiden (låååång tid tog det dock), så till nästa år ska jag försöka så lite tidigare så dom får en bättre start.
broccolin tog sig fint innan den plötsligt gick i blom och sen blev övermannad av kålmaskar. det får nog bli ica framöver. samma sak med spetskålen, som jag naivt trodde skulle räcka både till mig och kålmaskarna (jag gillar ju fjärilar). men tji vad jag bedrog mig, vilka glupska rackare! jag plockade bort hundratals! istället fick dom bo på komposten, där fick dom tugga på bäst dom ville.
på det stora hela var det egentligen inte något att klaga på när det kom vill växtkraften - både rädisor och mangold växte sig på tok för stora och kraftiga bara man vände ryggen till. morötterna blev dock beska trots att dom fortfarande var små i storleken.
lyckats bäst med: jordgubbar, potatis, röd lök, gul lök, vitlök, plocksallat, äpplen, rabarber, hallon, dahlia, vallmo, trädgårdsriddarsporre, fingerborgsblomma, violkungsljus
lyckats sämst med: div frösådder, mangold, purjolök, broccoli, spetskål, morötter, rädisor