tisdag 24 juni 2014

rådjurssäkert lock till pallkrage

material per stomme:
10 m obehandlad träregel (45 x 45 mm)
16 st träskruv för utomhusbruk (5/80 mm)

material per lock:
4 m obehandlad träregel (45 x 45 mm)
4 st träskruv för utomhusbruk (5/80 mm)
2 st gångjärn med tillhörande skruv (75 x 50 mm)

samt:
hönsnät i rulle, 1 m bred
träspackel, tex kemiskt trä
grund/målarfärg

lösningen nedan är gjort för att passa mina egentillverkade odlingslådor. dessa har samma mått som en vanlig pallkrage, dvs 120 x 80 cm. du kan enkelt justera måtten nedan att passa dina egna lådor. hela stommen inklusive det öppningsbara locket är 40 cm högt.

stomme: börja med att mäta upp och såga till alla reglarna. dessa skall mäta 111 cm och 71 cm (120 respektive 80 cm minus dubbla regeltjockleken). hörnbitarna skall vara 35 cm. du behöver 4 st bitar av varje längd.


snabbast och enklast går det om du har en elektrisk kapsåg, men du kan lika gärna använda en vanlig fogsvans eller sticksåg. 


markera och förborra skruvhålen i hörnbitarna. dessa skall sitta ca 1,5 respektive 3 cm in från den sågade ytan för att skruvarna inte skall krocka med varandra.


byt till skruvdragarläge och börja montera ihop reglarna. här är det praktiskt om man har tillgång till en snickarbänk eller liknande. det kan vara enklast att montera ihop de långa sidostyckena och hörnbitarna först. 


så här ser det förhoppningsvis ut när du har skruvat klart. spackla över skruvhålen med lite kemiskt trä eller liknande. slipa lite efteråt om det behövs.


grundmåla sedan alltihop och avsluta med två lager snickerifärg för utomhusbruk.


när färgen har torkat är det dags att klippa till hönsnätet. ta på dig ett par handskar så slipper du riva sönder händerna på dom vassa ändarna. använd en häftpistol till att fästa hönsnätet i ramen. hönsnätet skall gå kant i kant med utsidan av reglarna.


om du väljer att inte göra det öppningsbara locket, häftar du istället fast hönsnät även upptill på ramen. det är enklast att fästa nätet på sidorna först och spara den stora takbiten till sist. då kommer du lättare åt med häftpistolen överallt.


öppningsbart lock: såga till reglar i längder om 120 respektive 71 cm (80 cm minus dubbla regeltjockleken). du behöver två bitar av varje till ett lock. förborra sedan dom två långa bitarna ca 2-2,5 cm in från kanten. skruva ihop, spackla och måla på samma sätt som stommen ovan. häfta fast hönsnät inuti ramen, kant i kant med ovansidan av reglarna.


skruva fast gångjärnen i locket och i stommen, ca 20 cm in från kanten. 


nu är allt klart att användas. men det kan vara en bra idé att fästa små utstickande metallbleck eller vinkeljärn i nederkanten av stommen som kan haka fast i själva pallkragen. detta för att stoppa extra hungriga rådjur från att helt sonika knuffa av den från pallkragen. 


så här fint ser det ut på plats. för min egen del är det nu bara att bygga vidare till dom övriga pallkragarna i trädgårdslandet (totalt 9 stycken). hoppas få behålla lite jordgubbar i år. i fjol gick rådjuren fram som en skördetröska och lämnade bara avbitna stjälkar och en arg trädgårdsmästare.

enklare modell utan lock

variant med öppningsbart lock

tänk på att locket kan behöva stödjas mot något när du har det vidöppet för att inte fresta på gångjärnen alltför mycket. alternativt kan du fästa en liten kedja mellan locket och ramen på båda sidor, som hindrar locket från att tippa över.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...