fredag 18 oktober 2013

i väntan på snö

vårt garage har visserligen en golvbrunn, men den sitter inne i pannrummet. där man ställer själva bilen finns det dock ingen. när snön ligger tjock och vit, är det ofrånkomligt att en del följer med in i garaget via däck och underrede. väl inne i värmen smälter den och lämnar stora pölar på golvet. detta har efterlämnat en del fula spår av fuktskador längst ner på väggarna på en del ställen. inget allvarligt, utan mest en kosmetisk fråga. men ändå. så inför vintern i år har maken och jag vidtagit åtgärder. lösningen blev en sockel i matchande svart kakel längs med hela golvet. kanske är det fler där ute som har liknande problem vintertid? så här gjorde vi i alla fall:

fulväggen, före åtgärd.


först tvättade vi väggen och en bit av golvet med såpa. ganska nödvändigt med tanke på hur många döda spindlar som hittades bakom alla grejer... :P


eftersom vi inte riktigt visste vilket klinker vi hade på golvet, åkte jag runt och skaffade in prover från en hel hög med olika ställen innan vi bestämde oss. den bästa, som också visade sig vara den billigaste, fanns på ett ställe precis bortanför mataffären här hemma. praktiskt! dom nya plattorna ser lite ljusare ut än det gamla golvet, men tänk på att dom får en mycket mörkare nyans när dom ställs på högkant!


eftersom varken maken eller jag är något vidare på fix, valde vi att sätta fast kaklet med vit fogmassa istället. lite dyrare men förhoppningsvis lite enklare... tryck ut fogmassan på baksidan (vi gjorde en fyrkant med ett kryss i) och pressa fast mot väggen.


håll avstånden jämna och snygga med små kakelkryss.


en billig kakelskärare hittade vi på k-rauta för en hundralapp. det var förvånansvärt lätt att kapa till plattorna snyggt. dock behövde bitarna man kapade vara minst 25 mm breda för att inte spricka sönder.


sen var det dags att fylla i fogarna. eftersom vi var petiga slutade det med att vi maskeringstejpade innan vi fogade. det gick betydligt fortare än att sitta och dutta med tops i efterhand. tryck ut en lagom sträng med fogmassa i skarven och jämna till med fingret. ett storpack med plasthandskar kan vara bra att ha.


avslutningsvis lade vi en sträng med vit fogmassa längs med hela ovansidan, och en svart i skarven ner mot golvet för att hålla ute vattenpölarna. även här jämnade vi till med fingret efteråt. dock använde vi bara maskeringstejp nertill där den vita fogen mötte det svarta kaklet.


och så här fint blev det när hela garaget var klart! fogarna lyser visserligen colgate-vita i jämförelse med det smutsiga golvet. men ge det en vinter eller två så har nog kontrasten jämnat ut sig. ;)


materialåtgång till ca 15 meter:
1,5 kvm klinker i storlek 10x10 ca 350:-
tec 7 fogmassa, 3 vita + 1 svart tub ca 600:-
kakelskärare ca 100:-
1 rulle maskeringstejp ca 100:-
1 påse kakelkryss ca 20:-
plasthandskar 50-pack ca 30:-
-----------------------------------------------------
summa: ca 1200:-

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...