söndag 26 augusti 2012

klätterstöd för krukväxter

så här enkelt och snabbt gör du snygga stöd för dina klättrande krukväxter!


bra att ha är en lagom stor ytterkruka, snöre, ståltråd, sax och en avbitartång. du behöver också några tunna och avlövade slanor av vide, pil, sälg eller annat mjukt och böjligt träslag.


börja med att försiktigt mjuka upp slanorna genom att böja lätt några centimeter i taget längs med hela slanan. om du böjer för långa partier är risken att träfibrerna bryts och slanan får en knyck. böj sedan slanan försiktigt till en u-form och stick ner den med ytterändarna nedåt i krukan. ungefär två till fem slanor är lagom till ett klätterstöd beroende på hur tätt du vill ha det.


knyt ihop slanorna i toppen med ett grovt snöre eller använd tunn ståltråd för ett diskretare resultat.


sprid ut slanorna jämnt runt krukan och fixera genom ett stödvarv med ståltråd (gör en ögla runt varje slana och fortsätt sedan vidare till nästa). linda långt ner så nära krukkanten som möjligt.


tag bort krukan och jämna till nerderkanten med en sekatör så att alla slanorna är lika långa.


nu kan du låta dina klätterstöd torka och fixeras i krukorna, eller om du är otålig kan du använda dom direkt.


stick ner ditt klätterstöd i en lämplig krukväxt (här har jag använt mig av en muehlenbeckia). tag försiktigt bort den stödjande ståltråden i nederkanten när du fått alla pinnarna på plats i jorden. dekorera sedan försiktigt växtrankorna runt klätterstödet.
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...