måndag 6 september 2021

Promenadkul med hund

Det finns ibland tillfällen då man som hundägare kanske inte känner sig speciellt inspirerad att gå ut med hunden. Det kan bero på spöregn, stormblåst, iskyla, lervälling, snöslask eller värmebölja. Det kan vara mygginvasion, irriterande flugsvärmar, pollenchock eller skavsår på foten. Eller kanske känns det bara lite slentrianmässigt trist att gå samma gamla urval av promenadrundor som alltid. Här kommer några förslag på aktiviteter som kan piffa till den mest långtråkiga hundpromenad! 

BajsBingo
I begynnelsen fanns Ko-Bingo...
Deltagare: Minst 2 människor och 3 hundar, dock gärna fler. Funkar bäst med hundar som gärna gör ifrån sig multipla gånger per promenad.
Beskrivning: Växla hundar löpande med varandra under promenaden. Plocka bara upp efter den/de hund(ar) du för närvarande har i koppel. Den som först lyckas samla på sig en bajspåse från varje hund under promenaden utropar ”Bingo!” och har därmed vunnit.

Bajs, Bara Bajs!
Det är ju allmänt känt att hundägare, precis som småbarnsföräldrar, gärna i detalj avhandlar vad som kommer ut bakvägen på deras telningar. Här får ni alla en ypperlig ursäkt att bara prata bajs! 
Deltagare: 2 hundar eller fler
Beskrivning: Hundarnas bidrag under promenaden bedöms utifrån kvalitet (färg, form, konsistens och odör) och kvantitet - utmärkelse tilldelas den som har presterat bäst, sämst respektive allra mest. Kora promenadens (eller dagens) vinnare vid hemkomsten. Om man vill kan man även sammanställa veckans topplista. 

Bajsyoga
Bajsyoga är en tidseffektiv träningsform som tränar upp både styrka, smidighet och balans, samtidigt som du rastar hunden!
Deltagare: Valfritt. Dock minst 1 hund.
Beskrivning: Utförs när du i en närmast omöjligt invecklad position (gärna vinglandes på ett ben) försöker plocka upp bajs från en igenvuxen vägren, dikeskant eller annat svåråtkomligt och intrikat ställe (alternativt försöker undvika elstängsel, taggtråd eller att trampa i vattenpöl, lera eller någon annans gamla hundbajs), samtidigt som hunden/hundarna gör sitt bästa för att vara i vägen, eller otåligt ha brottningsmatch med varandra.

Koppelstretching
Koppelpromenader kan vara ett ypperligt tillfälle att få sträcka ut sina trötta och spända muskler lite. Nedan hittar du förslag på en enkel axelövning. 
Deltagare: Bäst på 2 hundar eller fler. Ju mer omaka de är i sina promenadprioriteringar, desto bättre.
Beskrivning: Bästa effekten uppnås om man kombinerar en hund som helst håller full fart framåt (To infinity and beyond!), med en som gärna gör plötsliga tvärstopp för att stanna och sniffa på intressanta grässtrån. Stå med armarna fullt utsträckta åt varsitt håll, medan hundarna gör sitt och hjälper dig att tänja ut ordentligt. För att stretcha skulderbladen står du istället med raka korsade armar framför bröstet och håller (minst) ett koppel i var hand. Låt sedan hundarna dra kraftigt åt var sitt håll, utåt båda sidorna. En variant på denna övning är att armarna istället fortsätter runt kroppen (som om du kramar dig själv), och hundarna drar i kopplet rakt bakåt.

Koppelmakramé
Skapa konst på hundpromenaden! Fint att hänga upp på väggen ovanför soffan istället för prisrosetter. 
Deltagare: 3 hundar eller fler
Beskrivning: Tag en promenad ensam (eller ihop med en vän), med så många hundar som möjligt. Promenera gärna på ställen som har många intressanta dofter eller andra störande moment som fångar hundarnas uppmärksamhet och får dom att irra hit och dit. När du kommer hem igen kan du beundra det vackra och intrikata flätverk dina intrasslade koppel har skapat.

Fröfrenzy
Alla har väl någon gång varit med om att gissa antalet ärtor i en glasburk? Här kommer en uppdaterad variant, perfekt anpassad för hundägare!
Deltagare: Valfritt
Beskrivning: En rolig sommarlek för dig och din(a) pälskling(ar). Försök att gissa vilken hund som kommer att komma hem med flest gröna frön (eller kardborrar) i pälsen efter promenaden! Är det bara en hund som deltar, kan man vid hemkomsten istället försöka gissa rätt på antalet frön som fastnat.



Förvisso inte riktigt en krönika, men dock skriven för tidningen "Hjorthunden" (Svenska Hjorthundklubbens medlemstidning). Denna betraktelse publicerades i nr 2/2021.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...