söndag 29 april 2018

hussagan del 2

hurra hurra hurra! jag kan knappt tro det själv, men efter nästan fyra års frustrerat och enträget  letande på hemnet har vi äntligen köpt ett nytt hus! kontraktet skrevs för några dagar sedan och inflyttning blir precis innan midsommar, så nu blir det sannolikt lite mer variation på blogginläggen framöver. dags att korka upp champagnen!

dom sista åren i sollentuna kände jag mig alltmer redo för att flytta igen. jag längtade efter en större och planare tomt (med mindre berg och bättre jordmån). ett ställe med dubbelgarage och fler köksskåp. ett hus med färre eller åtminstone mindre fönster så man slapp blänk i dataskärmar och för ljust biorum. till slut fick jag även med mig maken på idén. vi insåg att vi vuxit ur vårt hus på berget, och att vi nu hade andra krav och önskemål på vårt boende än när vi flyttade in där 2007. så vi påbörjade vad som skulle visa sig bli en osannolikt lång och segdragen jakt efter drömhuset. från början ville jag mest bara ha en större, och mer trädgårdsvänlig tomt, men allt eftersom tiden gick blev det allt viktigare med ett lantligt och ostört läge utan barn, bilar, fotbollar, studsmattor och massor av grannar inpå knuten. ett ställe där det fanns plats för både växthus och springande hjorthundar. tanken på att hitta ett gammalt hus med stora rum i fil och högt i tak växte sig långsamt starkare. nedan följer hussagan omgång två:

* åsgatan, knivsta - trevligt hus invändigt men med enkelgarage och lite långt pendlaravstånd till jobbet. därtill en aningens liten tomt med en upptornande vägg av granar och tallar vid tomtgränsen.


* gröndalsvägen, vallentuna - inomhuspool med fuktskador i innertaket och med en bussvändhållplats precis invid knuten. nä, trots biorummet kändes det inte riktigt rätt.


* tullinge strand, tullinge - nyrenoverat hus med stor plan tomt med härligt poolområde. men snedtaket på övervåningen stal mycket boyta och prislappen kändes lite i överkant. ingen riktigt bra plats för vare sig datorer eller biorum.


* hammargårdsvägen, ekolsund - härligt herrgårdsliknande hus på stor sjötomt med dubbelgarage, gästhus, sjöbod och egen brygga. men också med slingrig, smal och dålig grusväg (utan plats för möte) som inte förbättrats det minsta sen vi tittade på grannhuset för sju år sedan. därtill inte lika snyggt i verkligheten som på bilderna...


* sjötorpsvägen, aspvik - fantastiskt fint new england-inspirerat hus med ett underbart kök och härligt djupa fönsternischer. men tyvärr med urdålig planlösning på övre plan och ånyo en livsfarligt smal och slingrande grusväg mitt i granskogen.


* flottvik, märsta - topprenoverad röd stuga på landet med lummig tomt och härlig pool. mitt i naturreservat och granne med stall och hästhagar. men tyvärr alldeles för litet för oss, trots externt gästhus på tomten.


* vasavägen, bålsta -  kubism och ultrafunkis (mer makens smak) med exhibitionistiska golv-till-tak-fönster även i badrummen och grannarna bara några meter bort. fel på så många sätt. men pluspoäng för ett riktigt snyggt, svart badrum med rund duschhörna!


* dalviksvägen, värmdö - med en tomt som mest visade sig bestå av berg, sten och tallar kände jag ett rungande nej redan när vi klev ur bilen. dessutom trist läge med utsikt över en vägg av granar från altanen. vi borde ha stannat hemma.


* haga nydal, sigtuna - underbart söt rosa karolinergård med flyglar och grusad uppfart. stor hästanläggning som närmsta granne. men den sk hästhagen, som jag tänkt omvandla till trädgård, bestod endast utav berg, sten och tallar (deja vu från dalviksvägen som vi tittat på bara någon timme tidigare *trött suck*). inte så roligt vare sig för hästar eller trädgårdstomtar.


* vendelsömalmsvägen, vendelsö - med en busshållplats precis utanför tomtgränsen och en kiropraktorklinik till granne kändes det kanske som att lugnt och tyst nog inte var ledorden för just det här huset. 


* tullinge strand, tullinge - nästan två år senare var huset i tullinge ute på hemnet igen, men nu till en betydligt reducerad prislapp (3 miljoner mindre!). maken och jag gav det en chans till och med lite nytänk gällande möbleringen skulle vi kanske kunna få till det ändå, snedtaket till trots. med underbar pool och en plan tomt med plats för både växthus, pallkragar och pergola var det värt att tänka på. så efter en närmast obefintlig budgivning kände maken att han ville ge sig in i matchen. men säljaren valde tillslut en köpare med ett lägre bud än vårt, eftersom vi inte hade möjlighet att skriva kontrakt redan samma kväll.


* adolfsbergsvägen, upplands-bro - söt liten gård med flygelbyggnader och dubbelgarage. hela 2,5 hektar mark med gott om plats för det mesta (även körsbärslund och magnolior) och inga studsmatte- eller fotbollsungar inom synhåll. underbar tystnad och bara fågelsång utanför fönstren. men med gäststuga och förråd fulla med stuglukt och ett garage utan tillfartsväg(?). aningens ont om förvaring och kvadratmeter samt lite väl mycket att fixa till. men vi insåg nu att det var ute på landet vi ville bo. således ändrade vi inriktning på vårt sökande...


* lillkyrka prästgård, enköping - sekelskiftescharm med veranda, öppna spisar, trädgårdsland, sommarhöns och växthus. dock mycket att renovera (el, rör, kök, badrum, garage och fiberinstallation), lite små sovrum på övre plan samt granne med 75 biffkor och en stor lerpöl på andra sidan elstängslet. hur många flugor bor det egentligen på en komocka?


* tillinge prästgård, enköping - stort hus med härligt stora rum och stor (2 ha!) gammal parktomt (dock igenvuxen och mest full med sly och ogräs). 3 miljoner mer än för lillkyrka, men med el, rör, tak och fiber redan fixade. dock med visst trafikbrus och ett ganska litet kök, som hur man än vänder och vrider inte kan förvandlas till ett stort och luftigt lantkök a la gods & gårdar. maken var inte imponerad.


* hacksta uppeby, enköping - den första hästgården vi tittade på. fantastisk utsikt, underbart stall med tre rymliga boxar, spolspilta och 4 ha hästhagar. därtill trebilsgarage samt pool. men pyttelitet kök, ett matrum med plats bara för halva köksbordet, och alldeles för små rum som knappt kunde härbärgera mycket med än en enkelsäng. hästarna bodde bättre...


* lillkyrka prästgård, enköping - ett år senare var den lilla prästgården fortfarande ute på marknaden. men nu till ett lite lägre pris. maken som blivit kär i huset med alla öppna spisar var sugen att slå till. men vid ett nytt besök brölade korna på andra sidan staketet högre än ett gäng uppretade skottar med säckpipa, gödsellukten överträffade doften från trädgårdens alla blommor, och massor med jobbiga bergknallar hade dykt upp i trädgården sen sist. därtill var ändträet på fasaden omålat och hade börjat murkna så det var ytterligare en utgift på renoveringslistan att budgetera för. det kändes inte helt rätt i magen för min del. detta trots att vi nu precis fått vår egen villa såld och tre-månader-till-utflyttning-klockan hade börjat ticka för oss.


* lista gård, västerås - blev tipsad av min drejgranne på keramiken om den här fina gården. västerås låg egentligen utanför vår sökradie (vi hade satt enköping som bortre gräns), men gården med sina stora rum, många kakelugnar och 7 ha mark fick oss ändå att vilja åka på visning. estetiskt nödvändig renovering av kök och två badrum samt en hel drös med oönskade ekonomibyggnader låg på minuslistan, liksom priset som kändes lite väl högt tilltaget med tanke på avståndet till stockholm.


* tillinge prästgård, enköping - istället vände vi blickarna mot den andra prästgården vi tittat på för ett år sedan och som också fortfarande var till salu. kanske kunde man röja upp i slyträsket och faktiskt skapa en ordentlig trädgård av marken igen? och visst, köket var ett aber, men i gengäld var salongerna desto större. dessvärre upptäckte vi att det "vattenfyllda diket" som löpte längs med ena tomtgränsen gjorde att 95% av tomten var belagd med strandskydd! således hej då alla storstilade trädgårdsplaner. lägg där till att flera tusen kvadrat av tomten dessutom visade sig vara täckt med parksallad (det mest agressiva och svårutrotade ogräs som finns, hundra gånger värre än kirskål). mitt svar blev nej. :(


* källdalen, strängnäs - ett litet vitt hus vid vägens ände. när vi trodde att vi borde vara framme när som helst återstod fortfarande 10 minuter på slingrig grusväg rakt ut i svampskogen. lite väl ensligt även för oss asociala. trots gullig fårhage med skuttande lamm och ett härligt stort matrum var det inget för oss.


* åkersro, strängnäs - stort och pampigt hus, dock med förvånansvärt små rum och massor med skrubbar trots sina närmare 700 kvm. använt som b&b så massor med onödiga extrabyggnader man helst velat ta bort och riva. det bästa med stället var dom underbara gamla träden med grenar som räckte ända ner till marken. 


* hacksta prästgård, grillby - härligt stor tomt med enorm potential och en fantastisk lind från 1600-talet som vårdträd på framsidan. dock gjorde själva huset ett mer menlöst intryck med små rum och gyttrig planlösning som inte riktigt passade våra behov, fibern till trots. en halvtimme till mataffären på livsfarligt smal landsväg gjorde inte heller sitt till för att höja helhetsintrycket. 


* jällsta herrgård, björklinge - mina drömmars hus, bland det vackraste jag sett! en fantastisk vit dröm i nyrenässans från 1904, med stora rum, bröstpaneler, stuckatur, kakelugnar och högt i tak. det enda som inte kändes riktigt rätt i magen var läget med en 70-väg blott 20 meter från sovrumsfönstret. annat inte helt önskvärt man fick på köpet var 7 ha nyaverkad skog (= kalhygge), fem enorma ekonomibyggnaderna och tre sunkiga stugor man helst ville riva. lägg där till att flygelbyggnaden där jag tänkt härbärgera mamma på ålderns höst, hade en livsfarlig och brant trappa till övervåningen som nog inte bör bestigas av någon som passerat pensionsåldern (och knappt ens av mig och maken). men det som till slut blev spiken i kistan var dom höga driftskostnaderna och åtgärderna vi behövde göra på >2 miljoner. så rätt fast ändå så fel... *gråt och tandagnisslan** simtuna prästgård, fjärdhundra - inte mycket rätt mer än storleken på köket. norrut låg en vältrafikerad 90-väg som bulltrade högljutt tvärs över åkern och åt söder låg en stor gård med massor med ekonomibyggnader. öster ut låg grannhuset precis intill och åt väster återfanns ännu en stor gård med stora fula ekonomibyggnader. inte riktigt samma idylliska och öppna, fria läge som mäklarbilderna gett sken av.


* svärta prästgård, nyköping -  stora fina rum och luftiga ytor (utom köket som var hypermodernt renoverat och helt saknade överskåp), men med en jättestor källare där ingen mer än bilbo bagger kunde stå rak i ryggen. därtill väldigt trafikstört och med en sämre tomt än väntat. näe, vi får leta vidare.


* sickelsjö, arboga - längre bort än vi någonsin vågat oss tidigare, med dryga två timmar in till stockholm och inte mycket till bredband (8 Mb), men med stora gamla träd på tomten och plats för hundben med spring i. dock kändes både hus och trädgård sämre och mer slitna än på bilderna och mattes magkänsla sa bestämt nej.


* hoby kulle herrgård, blekinge - för matte var det kärlek redan vid första ögonkastet ett halvår tidigare, medan husse tyckte att det låg för långt bort och var lite för dyrt. dock visade det sig att det gick att pruta kraftigt på priset så vi åkte trots allt ner och tittade. väl på plats förstod vi varför stället varit så svårsålt - dånet från motorvägen precis bredvid gjorde alla ljuva stunder i trädgården totalt omöjliga! den rosa drömmen gick i kras. :´(


* aspö prästgård, strängnäs - trots en viss invändig charm var läget helt hopplöst inspärrat. omringad av stora åkrar på tre håll och med en busstrafikerad 70-väg på framsidan, fanns det ingen som helst möjlighet att rasta hunden utan att åka iväg med bilen. ohållbart!


* ånbo gård, tierp -  bra läge utan grannar, men med konstig planlösning och mycket furuglädje att åtgärda. b&b-huset där jag tänkt inhysa mamma visade sig dessutom vara oisolerat, svinkallt och med bara 177 cm i takhöjd! när det plötsligt såldes före andra visningen grät jag inte direkt.


* hermanstorp, växjö - verkade till en början perfekt på pappret med enskilt läge, stora rum och parkliknande trädgård på 6 ha. men efter att ha läst igenom det två år gamla besiktningsprotokollet där olika sammansättningar av ordet "fukt-" förekom fler gånger än vad som kändes riktigt bekvämt, avbokade vi den inplanerade visningen i sista stund. 


* stråkenshus herrgård, motala - en rosa prinsessdröm som hade (nästan) allt och mer därtill. förutom ett helt fantastiskt potentiellt biorum, även tveksam bredbandstäckning, strandskydd och två hysteriskt skällande beaglar till granne. :(


* qvarnfors herrgård, bjärnum - ännu en herrgårdsdröm går i kras. återigen på grund av strandskyddet som gjorde hundstaket och rimlig hemfridszon omöjlig då det rann en bäck (läs: glorifierat dike) endast 10 meter från boningshuset, där allmänheten skulle kunna äga tillträde och idka friluftsliv på båda sidor om vattendraget. som extra bonus låg fastigheten inom vattenskyddsområde, som omöjliggjorde både bergvärme och borrad brunn. bleh.


* armö gård, nyköping - stort fint hus med vacker trädgård. lät lovande trots dom gamla äckliga heltäckningsmattorna, det hemska träköket med plastmatta och 70-talsbadrummet. men när visningen närmade sig hälsade mäklaren att priset på hemsidan råkat bli fel. hela 6 miljoner fel. behöver jag säga att vi avbokade? :(


* grimmestorp herrgård, tidaholm -  stället behövde betydligt mer renovering än vad mäklarbilderna först visade. istället för en renoveringsbudget på våra planerade 2-3 miljoner krävdes nog minst det dubbla. förutom all invändig målning av tak, väggar och lister, renovering av kök och badrum, anläggning av ett helt nytt badrum på övre plan i huvudbyggnaden, behövde både fasad och alla fönster en _rejäl_ översyn. därtill fanns både gamla plastmattor , fuktfläckar och hål i golvet på vissa ställen. då ska vi inte ens nämna skicket på de båda flygelbyggnaderna... stället kändes oss totalt övermäktigt.


* österlen - ett underbart och unikt gammalt ställe med väl tilltagna ytor både ute och inne. tyvärr var utgångspriset också väl tilltaget och en bra bit utanför vår prisklass. men efter att ha varit till salu i över ett års tid, kontaktade jag till sist mäklaren för att höra om det möjligen fanns någon prutmån och det fanns det! maken och jag var rörande överens efter att ha åkt ner på visning - efter mer än fyra års idogt sökande och nästan tre år med temporärt boende, hade vi äntligen hittat rätt! stället hade allt vi önskat oss och lite till - ostört, lantligt läge men ändå med affärer och service endast 15-30 minuter bort, stora rum i fil med pardörrar och högt i tak (på båda våningsplanen), underbart nötta gamla stenplattor och rejäla träplank på golven, ett stort lantkök med gott om förvaring, flertalet kakelugnar, djupa fönsternischer med vackra fönsterluckor, källarvalv, en enorm trädgård för hundarna att springa i samt plats för mattes alla trädgårdsplaner, dubbelgarage och kanske till och med möjlighet till fiber! all your dreams can come true. snart börjar vårt nya liv!


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...