söndag 22 oktober 2017

om hundarna själv får välja

alla som har följt fergus här i bloggen känner kanske till att han har haft väldiga problem med foderallergier ända sedan han varit liten valp. han har varit dålig i magen med diarréer, gaser och magknip i mer än ett och ett halvt år. därtill har han haft klåda i både öronen och på kroppen, bland annat nosen och i ansiktet. vi har testat otaliga torrfoder som han alla har reagerat på, och vi har kommit fram till att han nog inte tål spannmål, fågel (vare sig kyckling, anka eller andra fjäderfän) eller ägg och det är högst tveksamt om han heller tål lamm eller kanin.  det sista året har han ätit dyrt hydrolyserat veterinärfoder som han ändå varit ganska halvrisig i magen på, och haft ständiga problem med klåda.

efter lite långväga tips från en uppfödare i norge som också haft problem med en allergisk tik, beslöt vi oss för att prova färskfoder istället. vi vet efter utredning att fergus är allergisk mot kvalster och en släkting till förrådskvalster finns tydligen i allt torrfoder man köper, då det förekommer överallt på fabrikerna som tillverkar maten. men till skillnad från norska uppfödaren har vi varken ork eller kunskap nog att komponera ihop vårt eget foder hemma i köket, utan fick tips från anki om ett svenskt färskfoder från nordic. det är gjort på bra kvalitetskött (dvs inte slakteriavfall och kycklingfötter och -näbbar som ingår i många hundmatsmärken) och dessutom helt utan färg- och konserveringsämnen. finns som en helt spannmålsfri variant vilket är det som vi testat.

efter att ha haft en väldigt lång invänjningsfas på ca tre veckor, måste jag ge fodret två tummar upp. fergus fullkomligt älskar maten! istället för att äta frukost klockan halv tre på eftermiddagen, står nu båda hundarna i fullkomlig givakt i köket medan matte förbereder och väger upp måltiderna. fergus klåda är bättre (kanske till och med helt borta?) och hans tidigare gula och missfärgade tänder har blivit kritvita igen. korvarna han producerar är helt perfekta varje gång och han bajsar väldigt mycket mindre på det här fodret. från tre-fyra gånger per dag, ner till endast två gånger och dessutom mycket mindre per omgång. jag kan inte annat än varmt rekommendera alla att prova det här fodret till sin hund. det känns skönt att veta att man ger sin hund bra kvalitetsmat som dom mår riktigt bra av. prismässigt står det sig väl eller mycket väl i konkurrensen med andra märken, lite beroende på om man köper maten i styckfrysta korvar eller 15-kilosblock.

fergus och angus är helt besatta bara av kartongen den frysta maten levereras i. det råder ingen tvekan om att maten smakar himmelskt! så nu har vi fått svärmor till att testa maten till varghundarna också. nästa vecka åker vi och bunkrar frysen full.


vi köper maten i styckfrysta 2-kiloskorvar (finns som 0,5 samt 1-kilosvariant också till mindre hundar, samt som burgare). tinar i kylskåp på 1 dygn ungefär och håller sedan en 3-4 dagar när den väl är upptinad. ett litet tips dock, lägg den frysta korven i en hopknuten plastpåse eller plastburk innan den tinas, då det kan läcka ut en del vätska annars.


så här ser maten ut upptinad. den består enligt innehållsförteckningen av svenskt oxkött, vom, morot, potatis och oxblod, samt vitaminer och mineraler. luktar inte så värst illa, påminner kanske mest om rå köttfärs, men smakar tydligen som fransk chokladtårta. ;) 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...