torsdag 23 juni 2016

persisterande mjölktänder

fergus har haft problem med att några av hans mjölktänder (tre av huggtänderna) inte har trillat ut som dom skulle och har legat i vägen och tryckt undan hans riktiga vuxentänder. så idag var vi tvungna att ta honom till veterinären och dra ut dom. aj aj! kvart över sju på morgonen (okristligt tidigt!) var vi ute och fergus gjorde prydligt både nummer ett och två på beställning, fast han annars aldrig är ute före kvart över tio på morgonen. 

hos veterinären var han exemplarisk och lade sig snällt på hundfällen på golvet redan innan han fått sprutan med lugnande. när han väl fick den lyften han bara lite på huvudet, det var allt (betydligt mer odramatiskt än förra gången då han vägrade att lägga sig ner ända in i det sista och bara raglade och vinglade och gnällde).

operationen och uppvaket gick enligt regelboken och fergus piggnade snabbt till igen efter narkosen och alla läkemedel (metadon + metacam + dexdomitor + propofol + isofluran samt rmg och xylocain/adrenalin). han låg tyst och snäll i sin bur hos veterinären hela tiden och gnällde bara lite på slutet, precis innan vi hämtade upp honom igen. troligtvis för att han var jättekissnödig!

väl hemma insisterade han på att själv bära upp sin tvättbjörn från bilen upp till ytterdörren och in i sovrummet. helt bedårande med tanke på vilken tuff dag han haft! finare och duktigare hund får man leta efter! 


jag bad att få fergus bortdragna tänder i en liten burk att ta med hem till samlingen. normalt sett ska mjölktändernas rötter ruttna bort och tas upp av kroppen innan tanden lossnar och tappas på vanligt sätt. en av hörntänderna i nederkäken (längst till höger på bilden) hade kommit ganska långt i den processen och var därför lätt att plocka bort. till skillnad från tänderna i överkäken, som hade hela roten kvar (just huggtändernas rötter är faktiskt tre gånger så långa som den synliga delen av tanden).


nu är det återbesök om en vecka och tills dess är det smärtstillande, upplött mat och bara mjuka leksaker som gäller för att inte skada stygnen i munnen. som tröst för att alla märgbenen plötsligt försvann fick han två nya leksaker av matte att roa sig med. med tanke på pipljuden från sovrummet just nu tror jag dom fick godkänt båda två! ;)
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...