tisdag 31 maj 2016

skrämselhicka

fergus gav oss en riktig chock igår. han låg i sin hundsäng i sovrummet och vilade på förmiddagen när han plötsligt skrek till och i panik försökte ta sig upp ur hundsängen utan att stödja på ett av bakbenen.  matte fick hjälpa till att få upp honom  ur sängen medan han forsatte att tjuta ouphörligt ett bra tag. matte och husse blev både chockade och jätteoroliga så klart. matte satt med fergus i knäet i soffan medan husse undersökte tassen och hittade en liten, liten pinne som satt fast i en lerklump efter promenaden kvällen innan. medan husse gav fergus pedikyr låg han lugn och förnöjsam i mattes knä och lät sig pysslas om, helt klart belåten med att äntligen få ligga i soffan. han nästan somnade med huvudet över mattes arm på kuppen.


därefter la han sig i biabädden och somnade varvid husse och matte andades ut. "tänk att en pinne kan göra så ont! vi har nog en liten drama queen i familjen," tänkte vi. men efter att ha sovit i tre timmar ville fergus fortfarande inte stödja på benet utan höll tassen slappt uppdragen i luften. fast vi undersökte tassen igen kunde vi inte hitta något  som var fel - vi fick både klämma och känna på tassen omsorgsfullt utan protester. men när han sen visade uppenbara svårigheter med att ställa sig upp respektive lägga sig ner började vi ana oråd och att det kanske var något fel med höften eller benet snarare än med själva tassen.

efter ett samtal till veterinären fick vi en akuttid två timmar senare. veterinären klämde och kände och fergus gnällde och haltade. det visade sig att han troligtvis sträckt sig i höften. hur detta gått till när han låg och vilade i sängen vet inte ens fergus (mer rimligt hade varit under ett galet vinthundsryck eller en vild brottningsmatch med gaius). nu är han ordinerad strikt vila i ett par dagar, det blir inga promenader alls, bara kiss och bajs precis utanför dörren. 

idag är han tack och lov bättre. han tvekar fortfarande lite att stödja och gå som vanligt på benet, och det är jobbigt för honom att ställa sig upp och lägga sig ner, det märker man. men matte och husse är glada att det inte var höften som halkat snett / gått ur led, även om en muskelsträckning kan göra nog så ont. lilla älskade kotte, vad du hittar på!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...