söndag 18 januari 2015

bygg ett klätterträd

när vi tidigare har byggt klätterträd i bordsmodell åt zima har vi skruvat fast en grov gren direkt på en masonitplatta. men efter ett tag blir grenen torr och tråkig och är inte lika rolig att tugga på. då har skruttis fokus istället riktats åt håll såsom tangentbord, headset-sladdar, musmattor, kom-ihåg-lappar och mattes fingrar. inte helt optimalt. matte hade därför en idé om en grenhållare där man lätt kunde byta ut grenen när den kändes gammal och trist utan att för den skull behöva ta till borrmaskin och skruvdragare varenda gång. på bauhaus hittade jag lösningen - ihåliga möbelben för en spottstyver.

det här behöver du:
masonitskiva ca 30 x 40 cm
1 st möbelben, 10 cm långt
4 st skruvar, 16 mm långa
8 st möbeltassar
en stor gren


ta bort plastpluggen i botten av möbelbenet och skruva fast det på masonitskivan. se till att skruva med en matta eller liknande under, då skruvarna eventuellt precis går igenom på baksidan.


sätt möbeltassar i hörnen och några extra där skruvarna sticker ut.


nu är själva hållaren färdig. vi valde att ha en ganska stor bottenplatta för att klara av lite större och obalanserade grenar samt för att få ett litet bajsskydd undertill. men självklart kan man nöja sig med en platta i a4-storlek också som är lite enklare att få plats med överallt.


leta reda på en lämplig gren, gärna från ett fruktträd. skrubba grenen med såpa och descinficera gärna en omgång också. jag brukar använda en vanlig sprayflaska och spraya på (en halv tesked virkon s per sprayflaska med ljummet vatten). skölj noga och låt torka.


testa grenen i hållaren och kila fast med lite småpinnar om den känns vinglig. ställ klätterträdet på ett lämpligt ställe (skrivbord, soffbord, köksbänk), häng upp lite leksaker och vänta på att din goja behagar klättra dit.


notera när skruttis väljer att snylta på mitt hembakade fröknäcke istället för att leka i sitt nya klätterträd...


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...