tisdag 22 april 2014

på kolmården

igår åkte maken och jag på bilutflykt till kolmården. med oss i baksätet hade vi wen-yi som var på besök från singapore. det blev en hel del trevliga foton tagna under dagen och vi hade extra tur med många av djuren som välvilligt ställde sig på lagom fotoavstånd. ibland till och med lite väl nära för att min 120-400-lins skulle kunna hitta fokus.

sedan vi var där för några år sedan hade den gamla bilsafarin bytts ut mot en linbana som åkte i slingrig bana mellan tallar och bergknallar. i bland så lågt som bara 2 meter över marken!


bland det första vi såg på vår safaritur var björnarna som lufsade runt i lingonriset. det var lite annorlunda att se alla djuren uppifrån. jag som egentligen har höjdskräck glömde helt bort att vara rädd och for runt som en tätting med kameralinsen mellan gallret för att få till bästa bilden.


det fanns flera bedårande små björnungar som tumlade runt och lekte med både pinnar och varandra.


lejonen dock var loja och lata och låg mest och sov i skuggan. det gör dom tydligen 20 timmar per dag även i vilt tillstånd.


girafferna är alltid en av mina absoluta favoriter. tyvärr var dom lite långt bort för några riktigt bra bilder. men titta på bebis-giraffen, har ni sett något så sött!


efter linbaneturen gick vi en tur i den vanliga parken och tittade på tigrar och andra djur. tigrarna visade snällt upp sig den här gången. senast hade dom mest hukat långt uppe i berget där det var omöjligt att få till några kort.i tungviktarklassen återfanns också några småbebisar - både noshörning och elefant hade fått tillökning förra året och jämfört med sina mödrar var dom fortfarande näpna. 


sötchocken vanns av den badande elefantbebisen som plaskade runt i vattnet helt överlycklig.


aporna var ganska trista och höll sig mest inomhus i sin glasbur, vädret till trots.


tapirer är ett verkligt lustigt djur. dom ser helt påhittade ut, men är ju egentligen ganska söta på sitt sätt.


passande nog delade tapirerna inhägnad med capybaran, som ser minst lika märklig ut. den är världens största gnagare och påminner kanske mest om ett förvuxet marsvin. 


precis bredvid capybarorna och tapirerna hölls rovfågelshowen. den var väl vårt ett besök! fåglarna flög precis ovanför huvudena på publiken och nästan snuddade vid håret. det gällde att hänga med med kameran!


fågeln manfred var också med i showen, fast han inte är någon rovfågel. minns dock inte vad han var för sort.


finast var nog ugglan (jag är ju svag för just ugglor) med sina söta tofsar på öronen. tänk om man hade en tam uggla precis som harry potter!men absolut sötast alla kategorier var den röda lilla pandan. den klättrade villigt runt på en gren helt nära staketet och när vi hade fotat färdigt kilade den iväg och försvann in i sin bolåda längre bak i hänget. vilken tur vi hade!
tur hade vi även med lodjuren. när vi passerade hägnet första omgången blev vi löjligt belåtna över att kunna skönja en liten pälstuss långt uppe på ett berg. på väg tillbaka fick vi en riktig upplevelse då inte mindre än tre lodjur var ända framme vid glaset och åt köttbitar och spankulerade runt i kvällssolen. 
som en sista belöning efter en lång dags vandring hade vi även tur med vargarna och fick några hyfsade närbilder när en av dom var ute på kvällspromenad.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...