måndag 2 december 2013

kusudama

så här i vintertider finns det tyvärr inte så mycket blommor att njuta av utomhus. istället har jag vikt vackra blommor i papper. dessa söta små kusudama-bollar är superenkla att göra och passar både som julpynt eller året runt beroende på vilka färger du väljer. jag har använt mig av 100 g papper med skimrande pärlemoreffekt från panduro. ett paket med 10 st a4-papper räcker precis till en boll. i mitten av varje blomma har jag satt 10 mm vaxade glaspärlor (också från panduro). beskrivning av hur du viker blommorna hittar du lite längre ner. 
så här gör du:
börja med att skära till pappret i 9,5 x 9,5 cm stora bitar. då får du ut 6 st delar på varje a4-papper. mät noga och se till att hörnen är vinkelräta. en skärmaskin kan vara till bra hjälp. du behöver 5 bitar till varje blomma, och 60 bitar till en hel boll. tänk på att inte använda för tjockt papper, ju tjockare papper desto svårare är det att få vikningarna riktigt skarpa och hålet i mitten av varje blomma blir större. ett papper med 60-80 g ytvikt är vanligast till origami, men även 100 g (som jag använt här) kan funka.


börja med att vika pappret mitt itu på diagonalen.


vik sedan de båda nedre hörnen upp mot toppen av triangeln så att det bildas två vingar.


dom två vingarna viks nu halvvägs tillbaka ut igen.


vik tillbaka och öppna upp vingarna med pekfingret och platta sedan ut dom enligt bilden nedan.


vik ned dom båda hörnen på varje vinge så att du får en jämn överkant.


vik till sist ihop dom båda vingarna in mot mitten igen.


avsluta med att limma ihop vingarna mot varandra så att det bildas som en liten strut. detta motsvarar ett kronblad.


tillverka 5 stycken kronblad enligt beskrivningen ovan och limma ihop dom till en blomma. det går åt 12 stycken blommor till en kusudama-boll, dvs totalt 60 stycken kronblad. (då jag hade svårt att hitta ett papper med rätt guldnyans, valde jag att spraya alla lösa blommor med guldspray före nästa steg.)


klistra ihop 5 stycken blommor till en ring. klistra försiktigt i ytterkanten av varje kronblad. avsluta med en sjätte blomma på toppen så att du får som ett halvklot. 


skapa ytterligare en halva bestående av 6 blommor. limma fast ett snöre att hänga upp din boll i, innan du limmar ihop dom två halvorna. 


nu är kusudama-bollen färdig! knyt en fin rosett av sidenband och dekorera med en pärla i mitten av varje blomma, eller häng upp den bara som den är. prova också att göra blommorna i olika färger, till exempel tre olika nyanser ton-i-ton. du kan också använda mönstrat origamipapper eller måla/skriv ut ditt eget papper så att blommorna får en ljus insida och mörkare utsida!

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh, så fina de är!
Så pedagogiskt du visat bild för bild. Lärt av mamma?
Kram och
GOD JUL!
Karin E

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...