onsdag 1 augusti 2012

projekt: stora ytterkrukor

inköpslista per kruka:
13 st reglar 45x45 mm, ca 2,5 m långa
4 st vinkeljärn
spikband, ca 4,5 m
pappspik
grundfärg samt snickerifärg

våra stora ytterkrukor på uppfarten visade sig vara allt annat än frostsäkra som påstods. efter att ha stått och sett ut som månens baksida mer än en säsong, beslöt vi oss för att göra någonting åt det. men istället för att köpa helt nya krukor, beslöt vi oss för att renovera upp dom gamla genom att bygga en helt ny fasad i trä att sätta utanpå krukan. på så sätt slapp vi också att plantera om de små träden som satt inuti. här följer beskrivningen av hur vi gjorde. våra krukor är 65x65x60 cm.


börja med att såga upp reglarna i 62 cm långa bitar.


det går åt 72 stycken reglar per låda. sandpappra eventuellt sågytan lite om det behövs.


grundmåla reglarna och låt torka till nästa dag. måla sedan ett till två lager med snickerifärg.


använd dom överblivna och bortsågade ändbitarna till att lägga ut dom målade reglarna i ett perfekt varannan-mönster. 18 reglar ska bilda en kruksida. tänk på att lägga den snyggaste sidan av regeln neråt mot golvet, det blir senare framsidan.


det kan vara praktiskt att ha två extra reglar eller plankor att justera bitarna emot så att dom färdiga sidorna blir jämna och vinkelräta. se till att göra alla sidor likadana, låt tex den översta regeln vara indragen i vänsterkanten på alla fyra sidorna. fäst ihop reglarna med spikband på vardera sidan. tänk på att lämna plats i ytterkanten för vinkeljärnen.


passa på att spika fast små plastfötter i nederkanten av varje sida. detta gör att krukan slipper stå direkt på den blöta marken om det regnar.


trä sedan ihop två av sidorna och fäst med ett vinkeljärn både i över- och underkant. gör likadant med den tredje sidan, så att du tillslut har ett u-format skal.


trä på den nya fasaden över krukan.


och avsluta med att trä på den fjärde och sista sidan. det kan vara praktiskt att ha den lösa sidan på krukorna åt samma håll, om du någon gång behöver ta av höljet/fasaden igen.


klart! nu ser det mycket bättre ut.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...