onsdag 27 juni 2012

sommaren som regnade bort

det har hittills varit en rätt eländig sommar. dom ständiga skyfallen under juni månad har gjort det svårt för plantor och grönsaksland att överleva. det som inte rådjur, harar och vildsvin har massakrerat, har antingen möglat eller fått stryka på foten för snigelinvasionen. det enda som verkligen har gynnats av all nederbörd är marktäckarna samt den nyplanterade ligusterhäcken. och jag måste erkänna mitt i eländet att det har varit skönt att slippa vattna så mycket.

lagom till min födelsedag slog den första pionen ut! den har lyckats trotsa både skyfall, blåst och vilda djur som grävt runt i rabatten (tack och lov utan att skada rötterna). men allt regnande den här sommaren har gjort jorden alldeles för blöt trots att rabatten är upphöjd med god avrinning. en annan planta hade fått gråmögel på en utav skotten. hoppas dom andra pionerna klarar sig bara. *orolig*


pionknopp nummer två slår nog ut imorgon om bara solen kan visa lite välvilja...


i köksrabatten står i alla fall tuvklinten och stäppsalvian till synes oberörda av regnet.


längre ner i trädgården har smultronschersminen fullkomligt exploderat i ett regn av vita blommor. vinden bär ibland med sig doften av smultron ända upp till altanen.


fingerborgsblommorna är lika otaliga som sniglarna i år. en av plantorna nere vid paradisbusken mäter över 2 meter i höjd!


den röda alunroten som med nöd och näppe har överlevt i leröknen på framsidan har fått flytta ner till den nyutgrävda rabatten med bättre jordmån. där verkar den trivas betydligt bättre, även om den nyligen med nöd och näppe undgick att bli både nertrampad och uppgrävd av dom härjande vilddjuren. :(

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...