tisdag 10 januari 2012

årets frökatalog

finns det något bättre så här års, än att krypa upp i soffan med årets frökataloger och drömma om solvarma dagar, alltmedan snön och minusgraderna faller utanför fönstret? titta bara så många fröer jag känner mig tvingad att beställa inför den kommande säsongen! fröerna nedan kommer alla från botaniska världen

tre olika sorters iberis - 'fairy mix' ,'sweet candy' och 'confetti'. hur ska man kunna välja? det blir till att beställa alla tre. :)


likadant med dessa luktärtor. tänkte blanda upp de blålila med en rosa sort i år: 'lilac ripple', 'fragrant skies' och 'oxford and cambridge'


då rabatten med rosenmalvor håller på att tas över lite väl mycket av purpurklätten behöver den nog grävas upp och göras om i år. då ska jag passa på att blanda ut med dessa otroligt vackra malvor: 'braveheart' samt 'mystic merlin'. svedjenäva 'orchid blue' ska jag så i stora köksrabatten där det redan växer lite olika nävor.


bara måste prova rosa lavendel 'rosea', frågan är mest om jag ska orka så eller köpa färdiga plantor. såpanejlika/saponaria funderar jag på att sätta som marktäckare under magnolian och petalostemum 'stephanie' är så fantastisk att jag bara inte kan motstå! återstår att klura ut var den gör sig bäst.


kornvallmo 'flanders' passar egentligen inte alls in i vår trädgård färgmässigt. men det växer några enstaka förvildade vallmo under altanen så jag tänkte ge dom sällskap. fjädervallmo - 3e gången gillt. hittills har de lyst med sin frånvaro trots upprepade försök. förgätmigej är ett annat alternativ under magnolian. vi har redan den slående lika ormöga lite varstans i trädgården.


här är en rolig ny grönsak jag tänkte prova i pallkragen: beet swiss chard. den skall få sällskap av lila morötter 'purple haze', och denna otroligt vackra prydnadskål 'pink crane'.


i en annan låda skall jag odla prydnadspumpor. velar mellan 'small-fruited formula mix' samt 'jim jams mix'. och iställer för rödbetor som rådjuren kalasade på förra året ska jag prova tomaten 'black cherry'. hoppas den går bra att odla på friland.


en annan dröm att prova är denna fraktalliknande blomkål 'romanesco early'. liksom kronärtskocka som får så fantastiskt snygga blommor (är inte så förtjust i att äta dom). denna sort heter 'green globe improved'.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...