söndag 24 maj 2009

helgpyssel

under kristihimmelfärdshelgen bestämde sig maken och jag för att äntligen göra någonting åt eländet utanför köksfönstret. (själv hade jag egentligen tänkt skjuta upp det till semestern i juli).


vår förlaga var händige grannens nya mur, tvärs över gatan. och vi ville självklart inte verka sämre. bor man i villa måste man obönhörligen vara utrustad med en martin timell-gen, oavsett om man har tummen mitt i handen eller ej.


så vi åkte iväg till k-rauta och införskaffade en bunt lecablock och lite bistål (armeringsjärn) att börja testa med.


samt något signalgrönt i nylon att ha som rättesnöre.


eftersom det är berggrund överallt gick det ju inte att slå i en pinne att fästa snöret i, så vi fick vara kreativa och bygga ett litet stenröse istället.


sen var det bara att hämta vattenpasset och börja bygga.


men de flesta av lecablocken behövde modifieras på ett eller annat sätt på grund av berg som stack i dagen både här och där. så det var bara att gå lös med slägga och mejsel och försöka passforma så gott det gick.


så här ser det till exempel ut på baksidan av muren.


borta vid den blivande dammen hade vi lyckats spränga bort lite mer av bergrunden än på andra ställen, och därför fick det plats en extra rad med lecablock under dom andra. det kniviga i kråksången var bara att få det översta blocket till höger att matcha blocket till vänster om den stora stenen; att få blocken på exakt samma höjd och dessutom vågräta.


dags att testa med en planka emellan... helt perfekt!


det kommer att bli två rader med lecablock av den här modellen (19 cm) och ytterligare en rad med lite tunnare ovanpå (9 cm) och kanske även någon typ av dekorsten som avslut upptill. sluthöjden kommer troligtvis att landa på ungefär 50-55 cm när den är klar - lagom sitthöjd är tanken.


på söndagen var det dags för en ny tur till k-rauta. den här gången behövde vi köpa mer lecablock och armeringsjärn...


samt tre olika sorters bruk/puts, hink och murslev. men på k-rauta var precis alla murslevar slut så det fick bli en extratur ut till bauhaus i barkarby.


och som alla vet ligger ju plantagen nästan precis bredvid! så det blev åtta stycken nya lavendelplantor till stora rabatten på framsidan (några svagare exemplar överlevde inte vintern tydligen).


samt 16 stycken stjärnlobelia till de stora krukorna. så nu ser det presentabelt ut här igen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ojsan, vilka hemmafixare Ni är! Det blir kanonfint, vilken utsikt Ni skapar för matrumsfönstret. Nu finns möjlighet till en överdådig sluttande rabatt med färg och form för alla fyra årstider. Vad kul att få chansen till något sådant. Och en damm med vattenfall därtill... ojoj, hur ska grannarna kunna matcha detta?

M v h, Klöver Knekt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...