lördag 15 mars 2008

statusrapport: våren

äntligen har mina tulpaner börjat skymta i rabatten på framsidan! först kom där några enstaka, försiktiga skott men nu har nog snart hälften av de 243 lökarna börjat skymta, om inte vårsolens, så åtminstone den regngrå himlens ljus. så jag kände mig tvungen att raskt installera stinkpinnarna i rabatten för att förekomma eventuella glupska harar eller rådjur.


pinnarna kunde dock (istället för tulpanerna) verka lockande för rävar och man uppmanades därför att rulla dom i starka kryddor typ cayennpeppar och chilipulver före utplacering. detta avskräckte dock på intet sätt grannens hund som glatt rusade iväg med en av stinkpinnarna i ett rejält grepp tidigare idag. jag förutspår att kriget om tulpanerna kan komma att bli långt och segdraget, med förluster för båda sidor. tur att jag redan nu bestämt mig för att satsa på annat än tulpaner nästa år... :P

nere i trädgården har det också växt duktigt sen jag sist rapporterade. här är dom okända "liljorna"...


...och mina allium som märkbart har skjutit i höjden. tack och lov hatar rådjuren allium så dom behöver jag inte oroa mig för i vart fall.


syrenbuddlejan ligger i framkant och börjar se riktigt grön ut.


och julrosen döljer inte mindre än tre enorma, svällande blomknoppar om man lyfter försiktigt på bladverket.


dessutom hittade jag en blyg och något oväntad besökare som slagit rot i en ogästvänlig grushög i en klippskreva precis vid husknuten. ser ni den pyttelilla blålila pricken mitt i bild (bredvid den vissna grästuvan)?


här kommer den lilla blomman i lite mer närbild. jag har ingen aning om vad det ska bli av dessa små försynta knoppar (jag gissar på en scilla, den som är bra på botanik får gärna berätta), men visst är den bedårande!


förra helgen fick jag ett ryck och började rensa bort gammalt ogräs och sly från ännu en före detta rabatt nere i trädgården. här funderar jag på att eventuellt anlägga en liten damm. kan bli fint med den lilla stenmuren och de stora klippblocken som ramar in.


och så här såg "rabatten" ut förra sommaren då ogräset och aspslyn fortfarande härjade fritt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...