onsdag 20 juni 2007

från koja till slott

allt började egentligen med att jag träffade drömprinsen den 7 februari 2006. efter tio dagar flyttade vi ihop (fast det visste vi inte då) och efter tre veckor började vi titta på hus tillsammans. det har varit en lång resa. de senaste 16 månaderna har varit fyllda av hopp, förtvivlan, fula fondväggar och hemnetberoende. att hitta det perfekta huset visade sig svårare än vi trott.

allt började egentligen med det gula huset på kästadalsvägen i huddinge. "jag har hittat vårt hus! ;) lite stenig tomt bara. kan bli svårt med swimmingpoolen." skrev jag och skickade hemnet-länken, halvt på skoj, halvt på allvar. datumet var den 27e februari.


men det var inte förrän den 6 mars som vi faktiskt gick på vår allra första visning tillsammans (efter sedesamma 1 månad som par, längre än så ska man väl inte behöva vänta med att köpa hus i anständighetens namn?). jag hade hittat ett riktigt drömhus för prinsessor ute i tyresö - vackert järnstaket runt tomten, högt i tak, stora fönster och ett badrum med kristallkrona och badkar på lejontassar:


efter denna utlösande faktor började vi leta hus lite mer på allvar och gick på den ena visningen efter den andra:

* kästadalsvägen, huddinge - det gula huset på kullen som visade sig vara ett bedrövligt hemmasnickeri.

* alpvägen, tullinge - som låg alldeles för avigt till på slingriga, branta små grusvägar omöjliga att bestiga i vinterväglag.


* älvsjöhuset - som hade så nära till kommunikationer att pendeltågsspåret låg direkt utanför trädgårdshäcken. :/

* ågestavägen, farsta - trivselhus visningshus med fantastiskt vardagsrum och hall med underbara takfönster. problemet var bara att hitta en tomt med tillräckligt stor byggrätt...


* nacka, björknäs - tvättnedkast i vardagsrummet och en helt livsfarlig trappa till övre plan.

* bergtorspvägen, tumba - som väldigt påtagligt illustrerade begreppet "bergig tomt". inte mycket till odlingsmöjligheter.

* västerled, sollentuna - som var ett tappert försök att sänka kraven lite. tack och lov att vi inte gjorde slag i saken!

* strandvägen, upplands bro - värsta sjöutsikten och en magnifik terass, men huset höll tidig 80-talsstandard av värsta sorten.

* pionvägen, sollentuna - kärlek vid första ögonkastet! 13 rum och kök med marmorgolv, stuckaturer och eget torn! det första huset vi lägger bud på. betydligt över vår tilltänkta budget men vi var absolut tvungna. vid 1 miljon över utrop gjorde vi ett fatalt misstag och drog oss ur. rädda att luras att betala överpris. ha! om vi bara vetat vad vår erfarenhet nu har att berätta så hade vi insett att det var ett rent fynd! det har inte gått en dag sedan dess som vi inte ångrat oss bittert. vissa erfarenheter blir dyrköpta.


* tegelstigen, värmdö - gjorde inget bestående intryck. kan för mitt liv inte minnas det här huset.

* ågesta, farsta - pampigt nybygge med pelar-entré och vacker balustrad, men bo bakom bullerplank? njae.


* brinkvägen, tyresö - gratis nyårsfyverkerier hela året runt (nära granne med populär festlokal) och ingen plats att ställa tv:n.

* lida herrgård, åkers styckebruk - målade storslagna drömmar om herrgårdsliv, men möttes av ett totalt renoveringsobjekt med plastmattor och avloppskvarn.


* slipvägen, strängnäs - sjötomt, pool och egen brygga, men inte lika hög standard inomhus. *besviken*


* ragnaröksvägen, djursholm - vårt enda försök på övervärderade sekelskifteshus, men golvvärme, granit och spotar i taket vinner i längden.

* ekebovägen, uppsala - fantastiskt snygg exteriör och likaledes tilltalande interiör, men med en mikroskopisk tomt och lite väl långt pendelavstånd.


* hammargårdvägen, ekolsund - mer pelare, stuckatur och egen brygga. men lite väl många miljoner för att bli insnöad ute på vischan på vintern.


* braxenvägen, lidingö - knappt värt att stiga ur bilen. redan utanför kändes allt fel. tomten var klaustrofobisk med insyn från grannarna från alla håll. :(

* vintervägen, nacka - snyggaste köket i svart granit, men i övrigt väldigt menlöst hus med en spiraltrappa dimensionerad för anorektiker.


* asplundsvägen, nacka - med en parkering precis utanför tomtgränsen och det fulaste träkök en blind arkitekt kunnat frambringa.

* drömhuset - "vi ska inget ha, vi ska bara titta." nåja. det där funkar inte med kattungar heller. huset som egentligen var för dyrt (har vi hört det förr?) men som ändå låg på vägen till en annan visning. det hade legat ute till försäljning ett tag och det här var andra omgången visningar. kanske kunde man pruta lite? det där utgångsbudet skulle de väl aaaldrig få!? vi klev in genom dörren och blev kära på nytt. snyggare än på fotona var det omöjligt att inte falla för detta nybyggda funkisinspirerade hus med strålande sjöutsikt. ja mäklarbeskrivnignen var inget overstatement, sina superlativ till trots.


* åsvägen, spånga - det stackars huset som verkat som ett bra budgetförslag på pappret, men som vi redan dissat i tanken efter att ha tittat på drömhuset en kvart tidigare. med totalt avsaknad av invändig charm (och varmgarage) kände vi spontant att det snygga vardagsrummet med öppen spis i marmor, den pampiga fasaden samt den perfekta, plana tomten inte var tillräckligt för att uppväga. vårt hjärta fanns på annat håll.


och så blev det. den 11 juni skrev vi äntligen på kontraktet till vårt drömslott. pelarna och den hårt tuktade buxbomsträdgården fick stryka på foten för 217 kvadratmeter nyfunkis med naturtomt och sjöutsikt. och nä, pruta gick inte men vi slapp i alla fall budgivning. :)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...